Pirates a la costa!!

Situem-nos al segle XII. Els habitants de les petites viles costaneres tremolen. Els atacs dels pirates i corsaris arriben de manera intermitent i cada incursió acaba amb saquejos, raptes i un reguitzell de morts. Per protegir-se i defensar-se d’aquests atacs, molts pobles s’instal·len uns kilòmetres a l’interior, s’emmurallen i, entre les viles i la costa, especialment cap als segles XVI i XVII, es construeixen torres de guaita o de moro per veure arribar les naus abans no sigui massa tard.

Moltes d’aquestes torres fortificades segueixen en peu i formen part del paisatge de la nostra costa. Especialment nombroses són a l’Empordà, una terra on el temor als pirates i corsaris va deixar una forta empremta, i no només arquitectònica. De fet, els pirates i corsaris són ben presents en l’imaginari popular: en rondalles, cançons, tradicions, llegendes… fins i tot les havaneres recorden els seus mals.

Tan poderós és aquest record que, passats els segles, Torroella de Montgrí-L’Estartit ho rememora cada any i li dedica una gran festa de tres dies. I és que les Illes Medes eren un indret clau en aquestes incursions. Els pirates i corsaris, quan arribaven a la Meda Gran, s’aturaven i hi descansaven per preparar amb tranquil·litat els cruels atacs a la costa.

Descobrir com hi vivien i aprofitar per gaudir de les vistes del Parc Natural de les Illes Medes és una de les moltes propostes de la VII edició de la festa Pirates i Corsaris a les Illes Medes. Una altra opció és participar d’una visita guiada amb bicicleta pels masos fortificats de la plana del Baix Ter.

El mar era font de vida, però també de mort. La part més tràgica de la història l’ofereix l’exposició “Els terrors del mar“. Però la festa, perquè és una festa, omple tres dies d’activitats ben divertides al voltant de la figura d’aquests pirates. Pintar-se, dibuixar, aprendre a cuinar com ells, o participar en cercaviles, combats o danses corsàries…

El divendres 23 d’octubre els pirates i corsaris envairan de nou Torroella i l’Estartit, però si entre tots els demostrem que ja no fan por, segur que aconseguim que tornin a marxar i deixin el magnífic paratge de les Illes Medes en pau. Consulteu tota la programació a la pàgina web de l’Estació Nàutica de L’Estartit-Illes Medes.

Pirates Estartit


Deixa un comentari

Additional comments powered by BackType

comments-bottom

Visita

Disfruta el mar Visita Catalunya Agència Catalana de Turisme

Agenda

<<nov. 2019>>
ddddddd
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes