Entre cançons i tradicions

Hi havia un temps en què els corsaris i pirates navegaven per la Costa Brava. Les Illes Medes eren el seu enclavament estratègic des d’on planificaven les seves incursions a terra ferma. Molts segles més tard, l’Estartit fa cada any un salt enrere en el temps per traslladar-se fins aquella època i reviure una part ben important de la seva història marinera amb la Fira de Pirates i Corsaris. Si voleu viure aventures entre tresors, veles i llegendes, no dubteu en anar-hi cap a finals del mes de setembre i segur que no oblidareu l’experiència.

La cultura marinera a Catalunya té el seu nexe d’unió en les velles cançons de taverna, tonades que servien per passar les llargues nits d’hivern en pobles petits i mal comunicats, com els de la Costa Brava. Mantenint-se a través dels anys, no hi ha poble costaner on no hi pervisqui la tradició de les havaneres. Amors llunyans, batalles perdudes o nostàlgies musicades de mariners tornats de les Antilles es converteixen en els temes predominants de les seves estrofes. Les cantades d’havaneres, però, no serien completes si no anessin acompanyades d’un bon glop de cremat de rom entre cançó i cançó.

Arran de mar, les tradicions i les vessants culturals de cada poble s’han anat adaptant als nous temps però perviuen tant en determinats costums propis com en la puntualitat de festes i celebracions. Tradicionalment, la majoria de les viles marineres, com Vilanova i la Geltrú, Cambrils o Roses, celebren les seves festes pels volts del 29 de juny en honor al patró de la gent del mar, Sant Pere. Si visiteu aquestes poblacions durant aquests dies, podreu gaudir de l’essència d’un poble que comparteix les vicissituds de la seva història a través de les onades. Cercaviles, activitats lúdiques, àpats populars, concerts, omplen cada racó i conviden tothom a participar de l’esperit del municipi.

A la zona del Delta de l’Ebre, però, les festes que hi predominen tenen l’arròs com a protagonista principal. N’és un bon exemple la jornada que dediquen alguns municipis a la plantada d’aquesta gramínia per recuperar les activitats tradicionals d’un territori ple de camps d’arrossars inundats. Arromangueu-vos els pantalons, poseu-vos tots en línia i prepareu-vos per plantar la vostra garba amb la mateixa il·lusió i el mateix esforç que ho feien els nostres avantpassats.


Deixa un comentari

Additional comments powered by BackType

comments-bottom

Visita

Disfruta el mar Visita Catalunya Agència Catalana de Turisme

Agenda

<<nov. 2019>>
ddddddd
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes