La Ruta dels Americanos

Com va passar a molts pobles catalans i des de finals del segle XVIII, Vilanova i la Geltrú va viure la febre de les riqueses americanes protagonitzada pels indians, ciutadans que en tornar de les colònies espanyoles a l’altre cantó de l’Atlàntic van invertir la fortuna atresorada en magnífiques cases senyorials i torres colonials, actualment integrades dins el patrimoni del municipi.

A Vilanova, a l’encreuament amb l’avinguda de Jaume Balmes on la Rambla comença el seu tram per a vianants, s’hi pot copsar l’esplendor de la Casa Magriñà, un edifici senyorial també conegut com Casa Renard. A l’altra banda de la Rambla s’hi ubica la plaça de la Vila, amb un monument a l’americano Josep Tomàs Ventosa i Soler (1797-1874), un vilanoví que va adquirir els terrenys i els edificis del convent dels caputxins, que estaven a la venda per l’aplicació de les lleis de desamortització del 1845.

Al número 61 de la Rambla Principal hi trobareu la Casa de Rafael Ferrer, un edifici eclèctic, molt clàssic i de composició simple que va ser la residència d’aquest indiano que va tornar a Vilanova després de trenta anys fent les amèriques a Cuba. De l’ornamentació de la casa, datada el 1880, en destaquen els entaulaments sobre les finestres del primer pis i un fris de color vermell sota les finestres que decora les llindes del primer pis i el ràfec.

Un altre exemple de l’arquitectura que van deixar els americanos a Vilanova és Can Pahissa (Rambla de la Pau, 46), una antiga casa senyorial habilitada com a llar d’avis. Obra de J.M. Miró i construïda entre el 1916 i el 1921 dins l’estil modernista, és l’exemple més notable de tota la localitat. L’obra fou promoguda per l’americano Sebastià Soler, qui es va veure enriquit gràcies al comerç del guano a Xile. Cal destacar el vestíbul de formes sinuoses i ovoides, i el jardí amb un mirador on hi figura el nom del propietari.

Una ruta urbana uneix tots aquests edificis d’interès arquitectònic. I és que combinar vacances i cultura és especialment atractiu a Vilanova i al Geltrú.

Per a més informació i reserves, la web de l’estació nàutica de Vilanova i la Geltrú


Deixa un comentari

Additional comments powered by BackType

comments-bottom

Visita

Disfruta el mar Visita Catalunya Agència Catalana de Turisme

Agenda

<<nov. 2019>>
ddddddd
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes