El Xató, puntal de la gastronomia de Vilanova i la Geltrú

Una nit d’estiu, un pagès de la Geltrú va veure la lluna reflectida en un pou i va voler agafar-la amb un cove pensant-se que era dins l’aigua. Com és obvi, no ho va aconseguir, però va inspirar la creació de les Llunes de Vilanova, unes pastes seques elaborades amb farina, avellana, mantega, sucre, crema de llet, pell de llimona i canyella. I és que, la gastronomia de Vilanova i la Geltrú no només es basa en el peix i en els fruits de mar.

Si alguna cosa destaca per sobre les altres a la cuina d’aquesta població, sense dubte és el Xató. Escarola, seitons, bacallà i tonyina en salmorra, dessalats i esqueixats, i olives arbequines i negres formen part d’un plat protagonitzat per la salsa que li dóna el nom. Per preparar un Xató com cal ho heu de fer amb ametlles i avellanes torrades, all, oli d’oliva, pa, vinagre i nyores, tot picat i lligat amb la mà de morter. I si el voleu tastar in situ només us cal fer-ho en un dels molts restaurants de la comarca que formen part de la Ruta del Xató, o anar a Vilanova i la Geltrú el segon diumenge abans de Carnaval i gaudir d’aquest plat durant la festa de la Xatonada, quan l’acompanyen amb truites farcides.

Centrant-nos en el peix, el guisat de pescadors per excel·lència d’aquesta localitat s’anomena All Cremat, un plat que es cuina amb peixos diversos, abundants alls que es torren en una bona cassola, tomàquet i patates. La tradició culinària dels mariners de Vilanova ha enriquit amb els anys la seva gastronomia amb plats com el bull de tonyina, el rossejat, l’espineta, els cargols punxencs, els allipebres, els ranxos de peix, la sípia a la bruta o la gibrellada. Només cal regar-ho tot amb els vins i caves que els viticultors de la comarca produeixen a partir de les varietats de raïm blanques (xarel·lo i malvasia) i negres (ull de llebre, carinyena, merlot, cabernet sauvignon i sumoll) dins la D.O. Penedès. Un plaer per al vostre paladar. Us el perdreu?

Per a més informació i reserves, la web de l’estació nàutica de Vilanova i la Geltrú


Deixa un comentari

Additional comments powered by BackType

comments-bottom

Visita

Disfruta el mar Visita Catalunya Agència Catalana de Turisme

Agenda

<<nov. 2019>>
ddddddd
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes